Nyheter från Ackra Invest

Satsar miljoner i Purplefox

  • PDF

Satsar miljoner i Purplefox

 

Ackra Invest går in som ny delägare i Skellefteåbaserade Purplefox och satsar därmed två miljoner i tjänsten Printasquare. En investering som innebär nyanställningar och tuffa marknadssatsningar. Bland annat ska ett tydligt insteg på den europeiska marknaden göras redan under våren.

 

- Purplefox har visat att de kan sin sak under företagets två unga år. Deras affärsmodell är unik på många sätt och vi ser med spänning fram mot ett händelserikt 2016, menar Arne Morén på Ackra Invest i Skellefteå.

 

Printasquare erbjuder sedan 2012 framkallning av Instagrambilder och är idag marknadsledande i Sverige. Investeringen möjliggör ytterligare marknadsexpansion och utveckling av tjänsten.

Investering med omedelbar effekt

Planeringen för de marknadsstrategiska satsningarna har sedan en tid legat klar. Purplefox har därmed kunnat initiera flertalet betydande projekt bara under de senaste veckorna.

- Effekten av investeringen har därmed varit omedelbar, berättar Johan Fahlgren delägare i Purplefox. Personal tillträder redan i veckan för att förstärka marknadsavdelningen samtidigt som vi är igång med en rad större förändringar.

Europeisk marknad i sikte

Ett av Purplefox ambitiösa mål för 2016 är att introducera och etablera Printasquare på den europeiska marknaden. Något som funnits i tankarna ett bra tag men fått invänta rätt förutsättningar.

- Att gå på export är något vi länge velat, men avvaktat. Att lansera tjänsten på ett ytterligare språk är inte samma sak som att lyckas rent marknadskommunikativt. Där krävs det både tydliga strategier och starka resurser, vilket vi nu har, säger Fredrik Johansson delägare i Purplefox.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2015-12-10 16:17

Satsar mångmiljonbelopp i Acraägt bolag

  • PDF

Satsar mångmiljonbelopp i Acraägt bolag

Nyheter. Ekström Invest och Partnerinvest Övre Norrland går nu in med 20 miljoner kronor i Umeåföretaget COS Systems.
– Vi är jätteglada. Investeringen innebär att det tillförs både kapital och kompetens som är viktiga för oss för att ta nästa steg, säger Peter Lidström, vd på COS.

Partnerinvest och Ekström Invest har haft ögonen på COS Systems ända sedan bolaget startade 2011. De senaste månaderna har diskussionerna intensifierats och nu är parterna i mål. På onsdagen skrevs alla avtal.
– Vi har gått i mål, men egentligen är det mer en start, säger Peter Lidström.

Avtalet innebär att Partnerinvest och Ekström Invest går in med hälften av investeringen var. Totalt handlar det om 20 miljoner kronor som ska satsas i steg.
– I inledningsskedet går vi tillsammans in med sex miljoner. Därefter kan vi putta in pengar i bolaget vid behov, säger Gunnar Ekström, styrelseordförande i Ekström Invest.

Från Ekström Invests sida ska man även arbeta operativt i COS, som bollplank åt vd:n i utvecklingsfrågor och då det gäller internationella affärer.
– Så jobbar vi alltid i våra investeringar, vi hjälper till att bygga upp bolagen, säger Sofia Ekström, vd för Ekström Invest.

COS Systems startade som en avknoppning från UDK, Umeå Datakonsulter, och utvecklar och erbjuder lösningar för bredbandsoperatörer och nätägare. Bolaget har två stora produkter. Den första är COS Service Zones, som är ett planeringsverktyg för aktörer som vill gräva fibernät. Med hjälp av Service Zones kan aktörerna samla in kundefterfrågan och förhandsanmälningar, och därmed få möjlighet att bygga fiber där efterfrågan är som störst.
– Den här produkten har blivit en stor framgång i USA där ett 20-tal nya kunder har tillkommit enbart under 2015. Hittills har vi framför allt fokuserat på att utveckla och lansera våra produkter, men nu har försäljningen verkligen accelererat på allvar, säger Peter Lidström.

Den andra produkten heter COS Business Engine och är ett affärssystem för nätägare och operatörer i fibernät. Lösningen innehåller självbetjäningsportaler för både kunder och tjänsteleverantörer som innebär att slutkunder själva kan beställa internet-, tv- och telefonitjänster som sedan automatiskt kopplas in på ett ögonblick. COS Systems kunder använder COS Business Engine för att hantera öppna nät i över 100 kommuner i Sverige och nu finns även kunder i Afrika och Nordamerika.
– COS har fått flera riktigt stora företag som kunder världen över och vi ser en stor potential i bolaget, säger Gunnar Ekström.
– Det har verkligen börjat lossna för COS nu och det är jättekul att se. Vi ser stora möjligheter för dem att växa, säger Ingela Lidström på Partnerinvest.
Sverige ligger långt fram då det gäller fiber, men i övriga världen sker nu en snabb utbyggnad – och bredbandsnät som är öppna för flera tjänsteleverantörer får snabbt genomslag.
– Vi har ett försprång på marknaden och det måste vi förvalta. Vi är bara sjutton personer som jobbar med det här och vi måste välja var vi ska lägga krutet. Det är viktigt att vårda våra kunder, säger Peter Lidström.
Investeringen innebär i nutid inga förändringar för COS, utan arbetet ska fortgå enligt plan. Dock planerar företaget en etablering av ett säljkontor i USA i framtiden.
– Med tanke på hur stor USA-marknaden är och hur efterfrågade våra produkter är där så måste vi ha eget folk på plats, säger Peter Lidström.

COS Systems har uppmärksammats av såväl internationella branschanalytiker och hårdvaruleverantörer som systemleverantörer på marknaden.

COS ägs även av Ackra Invest.

ELIN OLSSON/AFFÄRSLIV24

 

Senast uppdaterad 2015-12-03 13:07

Skellefteföretaget Xore Har fått nya medinvesterare - Ska satsa Internationellt.

  • PDF

 

Fyra miljoner ska satsas i Xore för att företaget som utvecklar mätsystem för gruvor ska ta sig ut på den internationella marknaden. Först och främst ska man satsa på Norden och Sydamerika.

Läs mer...

Industriföretaget Protab fortsätter sin expansion med finansiärer

  • PDF

Industriföretaget Protab fortsätter sin expansion med finansiärer

 

Tillverkningsföretaget Protab med verksamhet i Vindeln och Nordmaling tar nästa steg i utvecklingen. Partnerinvest Norr och Ackra Invest går in som delägare i moderbolaget Protab Holding.

 

— Tilltron är stor och vi ser stora tillväxtmöjligheter de kommande åren, säger Jan Hörnberg, VD och Protabs huvudägare.

 

Det har hänt mycket i Protabs utveckling under de senaste åren. En milstolpe var förra hösten när dotterbolaget Protab i Nordmaling bildades och tog hand om delar av pumptillverkaren Sulzers verksamhet i Nordmaling.

— Vi har haft en tillväxtstrategi de senaste åren och att just nu få två nya och kraftfulla delägare är i linje med den planen och känns mycket bra. Det ger oss extra kraft i utvecklingen och är en trygghet för både våra medarbetare i Vindeln och Nordmaling men även våra kunder och leverantörer, säger Jan Hörnberg.

Det är de lokala riskkapitalbolagen Partnerinvest Norr och Ackra Invest som går in som delägare i koncernen med 10 procent var, totalt 20 procent. Målet är att delta aktivt i arbetet med Protabs båda produktionsbolag och bidra med rådgivning, nätverk och en gemensam färdriktning för den framtida tillväxten.

Planen är att öka omsättningen som idag är 75 miljoner kronor, både rejält och kontrollerat de kommande åren och med ökad lönsamhet. Det nya kapitalet som ägarbreddningen tillför omfattar en investeringsplan i Nordmaling och Vindeln i form av både maskiner, processer, medarbetare och en tydlig marknadssatsning.

— Vi har under flera år sett trenden att företag vill tillverka mer på hemmamarknaden och tar hem underleverantörsjobb från lågkostnadsländer. Man kan göra saker snabbare och säkrare med kortare ledtider och flöden. Fler och fler inser att lokalt eller nationellt producerat faktiskt är lönsamt och det gör oss övertygade att vi gemensamt har goda tillväxtmöjligheter i både Vindeln och Nordmaling, säger Jan Hörnberg.

Läs mer...

Ackra investerar i det Skellefteåbaserade företaget Envibat AB

  • PDF

 

Ackra investerar i det Skellefteåbaserade företaget Envibat AB


Läs mer...

Om oss

Ackra Invest AB är ett regionalt riskkapitalbolag.

Vi verkar i Norrland, företrädesvis i Väster- och Norrbotten. Read more...

Investeringspolicy

Minsta investering: 1 MSEK
Max investering i enskilt företag: 8 MSEK
Ägarandel*: min 10 %, max 49 %
Engagemangstid: upp till 7år
Gärna saminvestering med andra, helst med jämbördiga
Inga lån. Read more...

Kontakta oss

  • Adress: Expolaris Center Bäckgatan 1 931 78 Skellefteå.
  • Tel: +(46) 70 509 75 71
  • Email: info@ackrainvest.se
Du är här: Nyheter Nyheter från Ackra Invest